В неделя, седмия ден на бурни безредици, френските войски започнаха голяма

...
В неделя, седмия ден на бурни безредици, френските войски започнаха голяма
Коментари Харесай

Френската войска започва “мащабна операция” в Нова Каледония

В неделя, седмия ден на бурни вълнения, френските войски започнаха „ огромна интервенция “ за възобновяване на контрола върху пътя, свързващ столицата на Нова Каледония, Нумеа, с основното интернационално летище.

Длъжностни лица споделиха, че повече от 600 тежко въоръжени жандармеристи са били изпратени да охраняват автомагистрала “Териториал-1 ”, основната артерия, свързваща столицата с външния свят.

Щафетата на олимпийския огън през задморската територия на Франция беше анулирана в събота. Огънят трябваше да дойде там на 11 юни, само че френският министър на спорта Амели Удеа-Кастера сподели, че „ би трябвало да се даде приоритет на възобновяване на спокойствието “ в региона.

„ Мисля, че всички схващат, поради подтекста, че приоритет в действителност е укрепването на публичния ред и по-късно умиротворяването. Приоритет е сигурността на жителите, приоритет е възобновяване на спокойствието и приоритет е политическото възстановяване на обстановката ”, съобщи тя.

От началото на безредиците в понеделник шестима души са били убити и стотици са ранени, съгласно локалните управляващи. Насилието беше подхранвано от икономическия крах, етническото напрежение и дългогодишната опозиция против френското ръководство в тихоокеанския архипелаг.

Нощният час, изключителното състояние, възбраната на “ТикТок ” и идването на стотици бойци от континентална Франция не съумяха да предотвратят нови вълнения в нощта сред събота и неделя.

Според Службата на висшия комисар на Нова Каледония незнайни лица са провокирали два пожара и са нахлули в бензиностанция. Но управляващите упорстват, че обстановката се усъвършенства.

" Нощта мина умерено ", споделиха от комисарския кабинет.

Местните медии оповестяват, че измежду изгорелите здания има библиотека, само че кметството към този момент не е удостоверило това, защото „ регионът остава недосегаем “.

Туристи в капан

В продължение на седмица протестиращите палиха коли, магазини, индустриални обекти и публични здания. Силите за самостоятелност блокираха достъпа до интернационалното летище “Тонтут ”. Щетите към този момент се правят оценка на над 200 милиона евро.

Полетите до основния остров на Нова Каледония бяха анулирани от началото на безредиците, оставяйки към 3200 пасажери блокирани там.

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен сподели, че се организира " огромна интервенция, включваща повече от 600 жандармеристи ", " имаща за цел да възвърне изцяло контрола върху 60-километровия основен път " и да отвори още веднъж летището.

Еднолентовият маршрут 1 до летището минава през покрити с шубраци хълмове и планини, които припомнят на английския откривател Джеймс Кук за Шотландия и дават настоящето им име на островите.

Австралия и Нова Зеландия са измежду страните, които чакат Париж да даде зелена светлина за изпращане на самолети за евакуация на блокирани туристи. В Уелингтън в неделя министърът на външните работи Уинстън Питърс сподели, че новозеландските отбранителни сили са „ приключили подготовката “ за полети, които „ да върнат новозеландците вкъщи, до момента в който комерсиалните услуги са заземени “.

Австралийският екскурзиант Максуел Уинчестър и брачната половинка му Тифани трябваше да изоставен Нумеа във вторник. Вместо това, сподели той пред Агенция Франс Прес, те са били хванати в капан в курорт по средата сред града и летището на фона на дефицит на храна.

„ Те в действителност изгориха всеки излаз от автомагистралата и всякога, който можеше да ви води на всички места. Така че, без значение къде се намирате, вие сте под обсада “, сподели той. „ На път сме да ни свърши храната. Тъй като супермаркетите са недостъпни или опожарени, личният състав на курорта разчита най-много на източници на черния пазар, с цел да си набави нещата. Ние би трябвало да спим с отворени очи всяка вечер и при всеки тон се опасяваме, че ще дойдат да ни ограбят ”, добави той.

" Спирала на насилието "

Нова Каледония е френска територия от средата на XIX век.

1853 година - Френският контраадмирал Огюст Феврие-Деспоант подписва акта за притежание на Нова Каледония от името на Наполеон III. Обявената цел е „ да се обезпечи на Франция позиция в Тихия океан, нужна за ползите на военните и комерсиалния флот “, и да се сътвори там наказателна колония от 1860-те години.

1878 година - Френските войски дават съдбоносен отговор на огромното въстание на канаките против конфискацията на земя. Общо 200 европейци и минимум 600 бунтовници са убити. Някои племена са унищожени и към 1500 канаки са принудени да заминат.

1946 година – Архипелагът става отвъдморска територия на Франция. Канаките получават френско поданство и право на глас.

1984 година - Основан е Канакският социалистически фронт за национално избавление (КСФНО). Партията за самостоятелност взема решение да сътвори краткотрайно държавно управление за Канакия на бъдещето.

1987 година – На референдума за самостоятелност на Нова Каледония последователите на оставането част от Франция печелят безапелационна победа (98%). Избирателната интензивност е 59%.

1988 година – Френският министър-председател Жак Ширак дава обещание да даде автономност на Нова Каледония и да я раздели на четири района.

22 април - 5 май 1988 година: Два дни преди гласуването на териториалния съвет, бойци на КСФНО завладяват полицейския сектор на остров Увеа, убивайки четирима и вземайки 26 жандармеристи за заложници. Конфронтацията приключва с нахлуване от френската войска, при което са убити 19 канакски сепаратисти и двама бойци.

26 юни 1988 година: Нова Каледония подписва Матиньонските съглашения, с което стартира еволюционен развой на самоопределяне и деколонизация.

1989 година - Ръководителят на КСФНО Жан-Мари Тибау е убит от канака Джубели Уеа, който упреква Тибау в подписването на Матиньонските съглашения.

1998 година - На 5 май френският министър-председател Лионел Жоспен и ръководителите на Събрание за Каледония и републиката (СКР) и КСФНО подписват съглашението от Нумеа, което открива 20-годишен развой на деколонизация. Той е утвърден от 71,86% от новокаледонците.

От 2018 година до 2023 година:

Противниците на независимостта печелят референдумите през 2018 година (56,7%), 2020 година (53,3%) и 2021 година (96,5%). Партиите, подкрепящи независимостта, оспорват валидността на вота през 2021 година заради ниската изборна интензивност на фона на пандемията от КОВИД-19. Макрон приканва партиите за и срещу независимостта да реализират съглашение за статута на архипелага до края на 2023 година предвид на изменение на френската конституция през 2024 година

2024 година - На 2 април френският Сенат утвърди конституционни промени, разширяващи състава на електората на Нова Каледония, с цел да се даде на всички локални поданици и поданици, които са живели в страната най-малко 10 години, правото да гласоподават на провинциални избори.

Почти два века по-късно политиката на страната към момента е доминирана от спор дали островите би трябвало да бъдат част от Франция, самостоятелни или самостоятелни, като мненията са разграничени по етнически симптом.

Последният кръг от принуждение беше провокиран от проектите на Париж да вкара нови правила за гласоподаване, които биха могли да дадат право на глас на десетки хиляди некоренни поданици.

Групи, подкрепящи независимостта, настояват, че това ще отслаби позицията на локалните канаки, които съставляват към 40% от популацията.

Френските управляващи упрекнаха сепаратистката група, известна като ККАТ, че стои зад насилието и сложиха минимум 10 от нейните деятели под домакински арест.

В петък ККАТ прикани за " краткотрайно мъртвило, с цел да се прекъсне спиралата на насилието ".

От четвъртък към 1000 чиновници на силите за сигурност са били ситуирани, с цел да подсилят 1700-те по-рано ситуирани служители на реда.

Усилията за мирни договаряния до момента са се провалили, макар че Макрон в петък стартира да се свързва поотделно с публични лица, както за, по този начин и срещу независимостта, заяви кабинетът му.

Превод : В. Сергеев

Източник: Афтершок

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед28269Саймън Ципис: Англо-саксонците постоянно съумяват да оставят анти-система на системата, която напускатАлтернативен Поглед11791 " ЛЕВИЦАТА! " с политически десант в 10-МИР-Кюстендил - В.Вацев, Р.Петков-АБВ и Р.Петков-Алтернативен Поглед12539 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед109990Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед16872 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед109990Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед78746„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР